Pyykkietikka – kodin monipuolinen siivousaine

Pyykkietikka on viimeisten kymmenen vuoden aikana noussut monesti aiheeksi keskusteluissa ekologisemmasta elämästä. Kiinnostus muuttaa omia kulutustottumuksia ja huoli ympäristöön päätyvistä myrkyistä on saanut useammat ihmiset kaipaamaan vaihtoehtoja kodin jokapäiväisiin askareihin käytettävistä tuotteista.

Mitä pyykkietikka on?

Pyykkietikka on yksinkertaisuudessaan perinteistä väkiviinaetikkaa, jota käytetään sellaisenaan perinteisen pyykinhuuhteluaineen tilalla. Pyykkietikka voisi toiselta nimeltä olla laimennettua / laimentamatonta väkiviinaetikkaa tuoksulla. Tämä ei ehkä olisi kaikkein näppärin nimi, joten pysyttelemme pyykkietikassa 🙂

Pyykkietikoita on tullut markkinoille kuin sieniä sateella, mutta siitä huolimatta kyseinen tuote on edelleen monille täysin tuntematon. Etikka huuhteluaineena sen sijaan ei ole. Monet vanhemmat ihmiset ovat ihmeissään tästä ”uudesta” huuhteluaineesta, sillä heille etikan monipuolinen käyttö on ollut tuttua jo vuosikymmeniä. Mistään uudesta ja ihmeellisestä keksinnöstä ei siis suinkaan ole kyse.

ekologinen kotimainen pyykkietikka.

Pyykkietikan hyödyt

Miksi sitten tästä ihmeaineesta puhutaan paljon ja moni korvaa perinteisen pyykinhuuhteluaineen sillä? Ehkä suurin syy on halu vähentää kemikaalien käyttöä ja myrkyllisten ainesosien määrää omassa elämässä. Jos katsot tavallisen pyykinhuuhteluaineen ainesosaluetteloa, kuinka monta niistä tunnistat? Pyykkietikassa (riippuen valmistajasta) sen sijaan lista on hyvin lyhyt. Esimerkkinä oman Home by Pinkkis tuoteperheemme pyykkietikoissa ainesosat ovat väkiviinaetikka, vesi ja eteerinen öljy.

Listataanpa sitten pyykkietikan edut mahdollisimman tiiviiseen listaan:

Pyykkietikkaa voit käyttää lähes KAIKILLE materiaaleille. Monelle on yllätys se, ettei esim. pyyhkeille pidä tavallista huuhteluainetta käyttää lainkaan. Froteen pinta ”sulkeutuu” ja pyyhkeestä tulee liukas ja sen imukyky heikentyy huomattavasti. Pyykkietikka ei tee tätä eikä näin olleen esim. heikennä imukykyä lainkaan.

Pyykkietikka raikastaa oikeasti tekstiilit. Tavallinen huuhteluaine on varustettu usein TODELLA vahvoilla tuoksuilla, jotka leijailevat esim. yleisessä kuivaushuoneessa silmiä kirveltävän vahvana. Ja täysin ymmärrettävää, kaikki meistä haluavat raikasta pyykkiä ja mahdolliset hajut pois. Mutta siinä missä tavallinen huuhteluaine peittää nämä hajut alleen, pyykkietikka poistaa ne. Kyllä, myös sellaiset vaikeat hajut kuin savu, tupakka, hiki ja ummehtunut haju. Pinttyneetkin treenivaatteet raikastuvat uskomattomalla tavalla, kun ennen pesua vielä liotat niitä vedellä laimennetussa pyykkietikassa.

Pyykkietikka kirkastaa tekstiilien värejä. Upotin meidän oman kodin sisustustyynyjen päälliset vuorokaudeksi likoamaan pyykkietikkaan, koska päällisten valkoinen osa oli jo harmaantunut ja haju, no aika kamala. Päälliset suorastaan loistivat väreissä pesun jälkeen, eikä karvaisen kaverin jättämästä tunkkaisesta hajusta ollut mitään jäljellä.

Pyykkietikka poistaa sähköisyyttä. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin talvella lemppari villatakin tai -paidan vetäminen päälle ja kuunnella niks naks ääniä ja katsoa hiusten leijuvan ilmassa. Ja varsinkin kun pukemisen jälkeen satut koskemaan keittiön altaaseen ja saat mojovan sähköiskun. Pyykkietikalla saat tekstiileistä myös sähköisyyttä pois.

Pyykkietikka desinfioi. Etikka on luonnostaan antibakteerinen aine, joka tehokkaasti desinfioi myös tekstiilejä ja tekee sen vieläpä myös alhaisissa lämpötiloissa.

Pyykkietikka hellii pesukonettasi. Joka kerta, kun pyöräytät pyykinpesukoneella pyykin puhtaaksi, jättää pesuaine koneeseen ja koneen letkuihin pesuainejäämiä. Kun mietitään lapsiperhettä, jossa koneellisia voidaan pestä kymmeniä viikossa, ovat kone ja letkut aikamoisessa kunnossa hyvinkin pian. Ja se haju! Oletko koskaan epähuomiossa laittanut pyykinpesukoneen luukkua kiinni pesun jälkeen ja seuraavalla kerralla meinannut pyörtyä avatessasi sen? Been there, done that ja hyi että! Ei tehnyt mieli laittaa koneeseen yhtikäs mitään. Pyykkietikka poistaa joka kerta kerta näitä pesuaineen jäämiä koneestasi. Ja koska etikka myös raikastaa, ei kone haise lainkaan tunkkaiselta.

Home by Pinkkis pyykkietikka sopii myös pyyhkeiden huuhteluaineeksi.

Pyykkietikan muut käyttötavat

Pyykkietikalla on monia muitakin käyttökohteita nimestään huolimatta. Etikalla peset ikkunasi hohtavan puhtaaksi, desinfioit kodin pintoja (muista aina tarkistaa pinnan materiaalin kestävyys!) ja käytät ihan normaalissa siivouksessa. Pyykkietikan voit halutessasi laimentaa veden kanssa ja vaihtaa esim. suihkepulloon. Näin saat ekologisen kodin yleispuhdistusaineen käyttöösi.

Miksi ostaa – ohje pyykkietikkaan

Näin pyykkietikoiden myyjänä varmaan voi ihmetellä, miksi jakaisin blogissani ohjetta oman pyykkietikan valmistamiseen. En silti jaksa kokea asiaa niin mustavalkoiseksi, että ohjeen jakaminen olisi mitenkään itseltäni pois. Mitä enemmän kaikki siirtyisivät kokeilemaan pyykkietikkaa, sitä enemmän ihmisten käytöstä turhat kemikaalit vähenisi. Joten minun nähdäkseni tämä on vain ja ainostaan hieno asia ♥ Pyykkietikkaohjeitahan on netti täynnä. Ja niin kuin jokaisessa asiassa, jokaisella on oma makunsa. Joten neuvoni on, että tee vaikka pieniä määriä erilaisilla ohjeilla ja kokeile mikä toimii sinulla parhaiten.

Olen itse käyttänyt pyykkietikkaa jo yli kymmenen vuotta ja teen pyykkietikan lähes samalla kaavalla kuin rakkaat Home by Pinkkis pyykkietikat. Miksi lähes, no sen vuoksi, että yksi ainesosa oli pakko jättää pois kuluttajamyyntiin tulevista tuotteista kemiallisen reaktion vuoksi. Ja painotan nyt, että tämän ohjeen kokeilu on täysin omalla vastuullasi ja suosittelen erittäin lämpimästi tekemään etikan joko pesualtaassa tai kylpyhuoneessa mahdollisen ylivuodon vuoksi.

DIY Pyykkietikka

Ainekset, mitä tarvitset:

  • väkiviinaetikkaa
  • vettä
  • eteeristä öljyä
  • (ruokasoodaa) tämä on valinnainen ainesosa, mutta itse suosin tätä mukana

Sekoitus: mittaa 65g ruokasoodaa pulloon / kannuun ja 250-300ml väkiviinaetikkaa erilliseen astiaan. Kaada VAROVASTI hyvin pieninä määrinä etikka ruokasoodan sekaan. Ja nyt se huomautus! Kaikille, jotka ovat nukkuneet kemian tunneilla koulussa (kuten itse); nämä kaksi ainesosaa keskenään reagoivat ja tuloksena on aivan hillitön kuohuminen! Joten tässä kohti maltti on valttia! Sekoittele seosta aina tasaisin väliajoin, jotta ruokasooda liukenee kokonaan etikkaan.

Kun olet saanut kaikki etikat ruokasoodan sekaan, lisää haluamasi eteerinen öljy. Tuoksun halutusta voimakkuudesta riippuen lisää tippoja 10-20.

Lisää seokseen sitten vettä niin paljon, kuin pulloosi mahtuu.

TADAA! Pyykkietikkasi on nyt valmista käytettäväksi. Kaada etikkaa pyykinpesukoneen huuhteluainelokeroon seuraavan pyykkäyksen yhteydessä ja anna etikan helliä konetta ja vaatteita ♥ Muista, että ruokasooda ja etikka reagoivat aika pitkään keskenään ja jos ravistelet pulloa paljon ennen avaamista, saattaa pullosta ryöpsähtää seosta aika vauhdillakin.

Jos haluat valmistaa pyykkietikkaa nopeammin ilman kuohuntavaaraa, jätä vain ruokasoodan pois ohjeesta. Itse haluan soodan aina mukaan, koska se jos jokin vasta toimiikin tahroihin!

Pyykietikan valmistus on helppoa ja edullista. Jos et jaksa / halua / ehdi tehdä sitä itse, löydät verkkokaupasta minun käsin valmistamia Home by Pinkkis pyykkietikoita ihanan raikkaissa tuoksuissa! Ja parastahan näissä on se, että saat verkkokaupasta myös pyykkietikoiden täyttöpakkauksia! Älä siis heitä pulloa pois käytön jälkeen, vaan tilaa edullinen täyttöpakkaus ja käytä pulloa uudelleen ja uudelleen!

Raikkaita pyykkäyshetkiä Sinulle ♥

Kommentoi